Individuele oplossingen in de gemeente Waadhoeke

In de meeste gebieden in de gemeente Waadhoeke zijn individuele oplossingen het meest kansrijk. Hierbij maakt iedere inwoner van Waadhoeke zelf de keuze over hoe zijn of haar huis in de toekomst duurzaam wordt verwarmd. Dat doen onze bewoners op het moment dat zij dat zelf willen. Bijvoorbeeld omdat de cv-ketel kapotgaat of omdat de inwoner duurzaamheid belangrijk vindt.

Inwoners kunnen ook samen aan de slag om duurzame warmte in hun buurt te stimuleren. Bijvoorbeeld door gezamenlijk warmtepompen in te kopen of isolatiemaatregelen te nemen. Dat geheel vrijwillig; uiteindelijk maken de inwoners zelf een keuze wanneer en hoe ze dit doen.

In de bijlage ‘Verdieping: hoe werken de oplossingen en welke warmtebronnen zijn er beschikbaar?’ is meer te lezen over hoe deze warmtepompen werken. Ook zijn hybride warmtepompen mogelijk.

In het overzicht hieronder is te lezen welke gebieden in de gemeente Waadhoeke kansrijk zijn voor individuele oplossingen.

Buurten

Toelichting

Franeker (Witsens, Kaatsersbuurt, Alvestêdewyk)

In deze gebieden lijkt het het meest kansrijk om in te zetten op een individuele oplossing in de vorm van een warmtepomp. Een warmtenet is in deze wijken niet kansrijk omdat de warmtevraag laag is en de huizen ver uit elkaar staan. De meeste gebouwen zijn relatief nieuw en goed geïsoleerd (energielabel C of hoger). Er kan meteen worden gekozen voor het toepassen van lagetemperatuurverwarming (zoals vloerverwarming) en de installatie van een all-electric warmtepomp. Als tussenstap kan een hybride warmtepomp geïnstalleerd worden.

Overige dorpen, buurtschappen en buitengebied

Voor deze buurt is een individuele oplossing het meest kansrijk. De nieuwere gebouwen zijn vaak al goed geïsoleerd. Het toepassen van lagetemperatuurverwarming en waar nodig het verbeteren van de isolatie gevolgd door installatie van een all-electric warmtepomp is een logische optie. Als tussenstap kan een hybride warmtepomp geïnstalleerd worden. Hiervoor is een lagetemperatuur-verwarmingssysteem niet noodzakelijk. Op termijn kan de hybride warmtepomp worden aangevuld met een cv-ketel op basis van hernieuwbaar gas.

Oudere gebouwen worden eerst geisoleerd voordat er een hybride warmtepomp kan worden gebruikt. Om de overstap naar een all-electric warmtepomp te maken is verregaande isolatie nodig. Dit kan samenlopen met een verbouwing of bij groot-onderhoud.