Collectieve oplossingen in de gemeente Waadhoeke

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit wordt ook wel stadsverwarming genoemd. In elke woning zit een afleverset met een warmtemeter waar de warmte geleverd wordt aan de woning. Een warmtenet kan warm leveren op verschillende temperaturen (van 10 tot 90 graden). Afhankelijk van het energielabel van de woning is er nog een warmtepomp nodig in de woning om het water op de gewenste temperatuur te brengen voor bijvoorbeeld douchen of verwarmen.

Er zijn verschillende warmtebronnen die voor warm water kunnen zorgen. Mogelijke warmtebronnen zijn bijvoorbeeld restwarmte (van bedrijven), biomassa, geothermie (aardwarmte) of aquathermie (warmte uit oppervlaktewater, afvalwater of leidingwater). Deze warmtebronnen worden hieronder één voor één uitgelicht.

Warmtenetten in de gemeente Waadhoeke

In de gemeente Waadhoeke is er beperkt potentie voor warmtenetten.

Met name in de kern Franeker is er potentie. Dit komt door de aanwezigheid van (rest-)warmtebronnen en hoge dichtheid van woningen en gebouwen. Voor de Binnenstad van Franeker komt een warmtenet als meest kansrijke optie naar voren in combinatie met restwarmte van een naast gelegen bedrijf (Huhtamaki). Daarnaast is er een aantal buurten waar zowel een individuele oplossing als een warmtenet kansrijk zijn (Professorenbuurt, Sexbierumplan en Keningspark). Voor deze buurten is een warmtenet op middentemperatuur-warmte afkomstig van aquathermie (TEO) in combinatie met WKO een kansrijke combinatie. Uiteindelijk zal de eindsituatie een combinatie zijn van individuele oplossingen met mogelijk een kleinschalig warmtenet vanwege de beperkte beschikbaarheid van de warmtebron.