Verdieping: energiebesparingspotentie per buurt met geen-spijtmaatregelen

Energie besparen en gebouwen beter isoleren zijn de eerste stappen in de warmtetransitie. De gemeente Waadhoeke heeft in haar Duurzaamheidsagenda opgenomen welke energiebesparing zij willen nastreven. Deze zijn hieronder kort samengevat.

Ten opzichte van 2020, willen wij in 2030 het volgende bereiken:

  • In totaal 17,5% energiebesparing realiseren in de gebouwde omgeving[5];

  • Jaarlijke 1,75% energie besparen, zoals vastgesteld in onze Duurzaamheidsagenda;

  • Gemeentebreed gemiddeld energielabel B voor gebouwen;

  • Kantoren hebben energielabel A (landelijke doelstelling).

Dit vraagt vaak serieuze aanpassingen aan het pand. Denk aan spouwmuur-, vloer- en dakisolatie en HR++(+)glas. In het hoofdstuk ‘Zelf aan de slag’ is een figuur opgenomen met de geen-spijt maatregelen, afhankelijk van het bouwjaar van de woning.

Gebouweigenaren kunnen direct aan de slag met energiebesparing, maar deze aanpassingen kosten geld en zijn niet altijd eenvoudig uitvoerbaar. Het minimaal benodigde isolatieniveau hangt ook af van de uiteindelijke warmteoplossing. Voor een individuele all-electric warmtepomp is bijvoorbeeld minimaal schillabel B nodig, voor een hybride warmtepomp of aansluiting op een warmtenet is label C of D voldoende (dit is afhankelijk van de temperatuur van de warmteoplossing).

We maken daarom onderscheid in geen-spijtmaatregelen en aanvullende maatregelen. De geen-spijtmaatregelen zijn altijd lonend en toepasbaar, onafhankelijk van de warmteoplossing. Wie meer energie kan of moet besparen, kiest ook voor de aanvullende maatregelen. Deze staan ook weergegeven in de figuur in het hoofdstuk ‘Zelf aan de slag’.

Geen-spijtmaatregelen

In het traject van deze Transitievisie Warmte is ook een analyse uitgevoerd van de gehele woningvoorraad in de gemeente. Er is gekeken welke geen spijt-maatregelen kansrijk zijn. Dit zijn maatregelen die financieel en technisch het zogeheten laaghangend fruit zijn, en relatief gezien niet teveel gedoe of kosten met zich meebrengen. In de bijlage is het overzicht te vinden waarin per buurt is berekend welke energiebesparing haalbaar is met geen-spijtmaatregelen en welke kosten daarbij komen kijken per woning.

Kort samengevat zijn de uitkomsten van deze analyse naar geen-spijtmaatregelen:

  • Circa 22% van de warmtevraag in de gehele gemeente Waadhoeke kan worden bespaard door geen-spijtmaatregelen toe te passen;

  • Dit komt neer op een totale jaarlijkse besparing van:

    • energie (warmte) 219 TJ

    • 7 miljoen kuub aardgas

    • 12 miljoen kilogram CO2;

  • De totale kosten om alle maatregelen (leidend tot de 22% warmtebesparing) uit te voeren in de hele gemeente, wordt geschat op €288 miljoen;

  • Investeringskosten per woning worden geschat op €7.800,-. Door verschillen tussen woningen, zal dit gemiddelde sterk kunnen afwijken per woning.

[1] Gericht op isolatiemaatregelen. Berekend op basis van het toepassen van HR++-glas, kierdichting, dak,- spouwmuur- en vloerisolatie. Het huidige warmteverbruik, de isolatiemogelijkheden en de maximale energiebesparing zijn per CBS-buurt berekend voor alle woningen (dus exclusief andere gebouwen) op basis van het bouwjaar, het woningtype en het huidige energielabel (indien beschikbaar).

[2] In de bijlage ‘Verdieping: toelichting op gebruikte energie-eenheden’ is een toelichting op de gebruikte energie-eenheden opgenomen.

[4] Alleen gerekend voor de woningen waar (een deel van) deze maatregelen nog getroffen kunnen worden.

[5] Onder de term ‘gebouwde omgeving’ verstaan we het geheel van alle gebouwen. Dat omvat dus woningen, maar ook bijvoorbeeld winkels, kantoren, scholen en andere maatschappelijke instellingen.