Inleiding
In dit bijlagenboek vindt u verdiepende informatie en achtergronden bij de Transitievisie Warmte.
Verdieping: lijst met begrippen
Hier vindt u uitleg bij de in de Transitievisie Warmte gebruikte begrippen.
Verdieping: toelichting op gebruikte energie-eenheden
In deze Transitievisie Warmte wordt meerdere keren verwezen naar energie-eenheden. Hier leest u hoe u deze abstracte getallen kunt interpreteren.
Verdieping: hoe werken de oplossingen en welke warmtebronnen zijn er beschikbaar?
Er zijn verschillende manieren waarop huizen en gebouwen kunnen worden verwarmd zonder aardgas te gebruiken.
Algemene aandachtspunten
Warmtenetten noemen we een collectieve oplossing. In dat geval kan een hele straat, buurt of wijk gebruik maken van dezelfde oplossing.
Capaciteit van het elektriciteitsnetwerk
All-electric, hybride oplossingen en warmtenetten met lagetemperatuur-warmtebronnen maken gebruik van warmtepompen om warmte op een bruikbare temperatuur te leveren.
Collectieve oplossingen in de gemeente Waadhoeke
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit wordt ook wel stadsverwarming genoemd.
Restwarmte
Restwarmte komt vrij bij een productie-, verwerkings- of verwarmingsproces. Bijvoorbeeld bij een fabriek, een datacenter, een afvalverbrandingsinstallatie of een zwembad.
Geothermie (aardwarmte)
Geothermie, ook wel aardwarmte genoemd, is het gebruik van warmte uit de diepe ondergrond vanaf 500 meter en dieper voor het verwarmen van huizen, gebouwen, kassen en lichte industrie.
Warmte-koude opslagsystemen (WKO)
Bij een warmte-koude opslagsysteem (WKO) wordt warmte en koude in de vorm van water in een watervoerend pakket in de bodem gepompt en opgeslagen.