Van de Transitievisie Warmte naar een aardgasvrije gemeente Waadhoeke in 2050
Door de sporen “Iedereen isoleren”, “Stap voor stap aardgasvrij” en “Denk vooruit” te bewandelen, gaat de gemeente aan de slag met het terugdringen van het aardgasverbruik. Zo worden alle gebouwen gelijkdelijk, maar zeker aardgasvrij-ready. Na deze sporen zullen er nieuwe routes en sporen bijkomen die we kunnen volgen. Net als een spoorboekje voor de trein wordt ook het spoorboekje voor de warmtetransitie om de zoveel tijd opnieuw bekeken en waar nodig aangepast.
In bepaalde gebieden kan het kansrijk zijn om écht aan de slag te gaan richting aardgasvrij. Bijvoorbeeld in gebieden waar inwoners of bedrijven een initiatief hebben en graag aan de slag gaan. Het kan ook zo zijn dat de onderzoeken laten zien dat een warmtenet in een bepaald gebied haalbaar is. Met de inwoners, bedrijven en andere partijen die graag mee willen doen, kan een gezamenlijk project op worden gestart, waarin een zogeheten Wijk- en warmte-uitvoeringsplan wordt opgesteld.
In een wijk- en warmte-uitvoeringsplan werken alle deelnemers gezamenlijk aan een plan om bijvoorbeeld een warmtenet aan te leggen of een gezamenlijk initiatief verder te brengen – bijvoorbeeld collectieve inkoopacties. Alle deelnemers hebben invloed op hoe het plan eruit komt te zien. Toch is het aan te raden in het plan minimaal in te gaan op de volgende onderwerpen. Dit is zeker belangrijk wanneer deelnemers een subsidie bij de Rijksoverheid willen aanvragen voor het plan:
-
In een wijk- en warmte-uitvoeringsplan wordt een definitieve, gezamenlijke keuze gemaakt voor een duurzame oplossing en de begrenzing van een gebied;
-
Het is aan te raden zoveel mogelijk inwoners, bedrijven en andere mogelijke geïnteresseerden mee te laten doen aan het opstellen van het plan. In het plan kan komen te staan hoe dat voor elkaar is gekregen;
-
Wat de deelnemers belangrijk vinden bij de realisatie van de duurzame warmteoplossing;
-
Hoe de realisatie van een duurzame warmteoplossing wordt georganiseerd; wie doen er mee? Wie heeft, welke rol? Wanneer worden welke stappen genomen? Welke afspraken worden gemaakt?
-
Wetten en regels om rekening mee te houden richting uitvoering van een warmtenet en hoe daarmee om te gaan;
-
De financiering; hoeveel kost de groene, duurzame oplossing? Hoe kan dat worden betaald? Wie betaalt wat? En wanneer wordt welk deel betaald?
-
Is er voldoende ruimte in de ondergrond beschikbaar?
-
Is er voldoende capaciteit beschikbaar op het elektriciteitsnet?
Doorlooptijden van vervolgfases zijn belangrijk om in het achterhoofd te houden. Het opstellen van een warmte-uitvoeringsplan gaat over jaren. Bij een concrete keuze voor een specifieke warmteoplossing, zoals een warmtenet of een volledig elektrische oplossing, duren infrastructuur-aanpassingen bijna 10 jaar om daadwerkelijk gerealiseerd te zijn.
Steeds meer ervaring
Gaandeweg – en door projecten uit te voeren – krijgen we steeds meer ervaring, kennis en ideeën en worden nieuwe ontdekkingen gedaan. Zo zijn nieuwe wetten en regels nodig om de warmtetransitie mogelijk te maken. De Rijksoverheid werkt momenteel aan de Warmtewet 2.0. Hierin komt meer te staan over deze nieuwe wetten en regels. De warmtetransitie zal waarschijnlijk veel geld kosten. Hoe de warmtetransitie wordt betaald, dat is nog niet bekend. Dit komt onder andere doordat de Rijksoverheid dat nog niet heeft bepaald.
De gemeente Waadhoeke zal op de hoogte blijven van de nieuwste kennis en ontwikkelingen. Zodra meer kennis beschikbaar is, dan vult de gemeente de Transitievisie Warmte hiermee aan en worden betrokkenen hierover geïnformeerd. Los daarvan wordt de Transitievisie Warmte iedere vijf jaar aangevuld met de nieuwste inzichten over aardgasvrij verwarmen.