Wat staat er in de Transitievisie Warmte?
In de Transitievisie Warmte staat het volgende centraal:
1. Wat is de opgave in de gemeente Waadhoeke?
Voor we dieper ingaan op de manieren om gebouwen duurzamer te verwarmen in de gemeente Waadhoeke, schetsen we een beeld van de opgave. Hoeveel aardgas wordt er eigenlijk gebruikt door de dorpen, buurten en wijken in de gemeente en wat is er nodig om dit terug te dringen? Hierover kunt u meer lezen in het hoofdstuk 'Onze gemeente'.
2. Welke manieren zijn er om gebouwen in de gemeente Waadhoeke op een groene en duurzame manier te verwarmen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om gebouwen op een groene en duurzame manier te verwarmen. Bijvoorbeeld door een warmtepomp, warmtenet of iets anders. Dat ligt er maar net aan wat technisch kan en het meest betaalbaar is. Op een zogeheten WAT-kaart is voor de hele gemeente Waadhoeke per wijk, buurt en dorp inzichtelijk wat op dit moment de meest kansrijke manieren zijn om gebouwen duurzaam te verwarmen. Meer hierover is te lezen in het hoofdstuk ‘Oplossingen’.
3. Wat is de strategie om gebouwen in de gemeente Waadhoeke in 2050 op een groene en duurzame manier te verwarmen?
In een aantal gebieden in de gemeente Waadhoeke kunnen misschien al voor 2030 stappen worden genomen richting aardasvrije gebouwen. In de strategie staat welke stappen de gemeente al op korte termijn neemt, en welke op de langere termijn, tot aan 2050. Meer hierover is te lezen in het hoofdstuk ‘Ambitie en strategie’.
En wat daarna?
De landelijke overheid en gemeente staan nog maar aan het begin van de warmtetransitie. Gaandeweg krijgen we steeds meer kennis en ideeën en worden nieuwe ontdekkingen gedaan. Daarom willen we onze Transitievisie Warmte in ieder geval iedere vijf jaar aanvullen met de nieuwste kennis.
Nadat de Transitievisie Warmte in december 2021 is vastgesteld, gaat de gemeente Waadhoeke aan de slag met de uitvoering van de strategie. Zo krijgen we een steeds vollediger antwoord op vragen, zoals:
-
Hoe gaan we de warmtetransitie betalen en hoe zorgen we dat iedereen – jong, oud, arm en rijk – mee kan doen?
-
Hoe gaan we de warmtetransitie organiseren? Wat is de rol van de gemeente, inwoners en andere betrokkenen?
-
Hoe werkt de warmtetransitie qua wet – en regelgeving?
Waar de Transitievisie Warmte niet over gaat
In de Transitievisie Warmte stippelen we alleen de route uit voor gebouwen zoals huizen en bedrijven. De industrie valt hier niet onder. Daar wordt aardgas namelijk niet alleen maar gebruikt om het gebouw warm te houden, maar ook om bijvoorbeeld producten te maken of om vuilnis te verbranden. Daarvoor zijn de alternatieve verwarmingsmethoden die in deze Transitievisie Warmte worden beschreven, niet geschikt.
De Transitievisie Warmte gaat daarnaast alleen over gebouwen die voor het jaar 2018 zijn gebouwd. Alle gebouwen waarvoor de bouwvergunning na 2018 is verleend, zijn al aardgasvrij.