Plannen maken voor de energietransitie

Er worden op verschillende schaalniveaus plannen gemaakt om de energie- en de warmtetransitie te versnellen. Hieronder lichten wij de belangrijkste plannen kort toe.

Internationale plannen

Het meest relevante plan voor de huidige internationale klimaataanpak is het VN-klimaatakkoord van Parijs. Hierin is afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2°C . Met een duidelijk zicht op 1,5°C. Het klimaatakkoord van Parijs is door Nederland in 2016 ondertekend namens de 28 lidstaten van de Europese Unie[1] en vormt de basis van de Europese en Nederlandse plannen.

Nationale plannen

Op landelijk niveau is in 2019 het Klimaatakkoord vastgesteld waarin onze nationale doelen zijn vastgesteld in relatie tot de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. Ook wordt op nationaal niveau gewerkt aan wetten en regelgeving om bijvoorbeeld de energietransitie betaalbaar te maken én houden voor iedereen.

Aanvullend op deze nationale plannen, heeft de gemeente Waadhoeke samen met 106 andere gemeenten ook de nationale Global Goals[2] opgenomen als onderdeel van haar eigen Duurzaamheidsagenda.

Regionale plannen

Regionaal wordt gewerkt aan de Regionale Energie Strategie, ook wel de RES genoemd. Hierin werken gemeenten samen om te bepalen waar duurzame elektriciteit in de toekomst wordt opgewekt. Dat kan bijvoorbeeld door windmolens en zonnepanelen te bouwen. Ook wordt in de RES bekeken welke en hoeveel duurzame warmtebronnen in de regio beschikbaar zijn. Dat staat in de Regionale Structuur Warmte (RSW). In de RES Fryslân kunt u meer lezen over de plannen in de provincie Fryslân.

Lokale plannen

De gemeente Waadhoeke heeft in 2021 haar duurzaamheidsagenda vastgesteld. Daarin staat onder meer dat we als gemeente onze CO2-uitstoot met 49% willen terugbrengen in 2030. In de duurzaamheidsagenda staat beschreven welke stappen de gemeente zet om haar duurzaamheidsambities te halen. Hierin staat dat de gemeente zichzelf het doel heeft gesteld jaarlijks gemiddeld 1,75% energie te besparen. Ook wil de gemeente Waadhoeke in 2040 energieneutraal zijn. Dat betekent dat er in de gemeente net zoveel duurzame energie moet worden opgewekt als dat er totaal aan energie wordt gebruikt. 

De gemeente Waadhoeke is vanaf 2021 begonnen met het opstellen van haar Transitievisie Warmte. Samen met de gemeente Harlingen wordt gekeken of er kansen zijn om samen op te trekken in een vervolg van de Transitievisie Warmte.