Wat zijn de kansrijke duurzame oplossingen in de gemeente Harlingen?

Welke duurzame oplossing het meest kansrijk is, verschilt per gebied en soms zelfs per gebouw. Het hangt bijvoorbeeld af van:

  • De beschikbaarheid van duurzame warmtebronnen in de omgeving;

  • Het type gebouw en het bouwjaar;

  • Hoe dicht gebouwen bij elkaar staan;

  • De geschiktheid van het elektriciteitsnetwerk en/of gasnetwerk;

  • Het huidige energielabel van het gebouw en de mogelijkheden om het energielabel te verhogen;

  • De beschikbare groene, duurzame warmteoplossingen – de technieken – en de kosten daarvan.

Welke duurzame warmteoplossing gekozen wordt hangt ook af van de voorkeur en wensen van onze inwoners, eigenaren van gebouwen en andere betrokkenen.

De WAT-kaart voor de gemeente Harlingen

Welke duurzame oplossingen in de gemeente Harlingen kansrijk zijn is te zien op de WAT-kaart hieronder.

Op de WAT-kaart zijn vier verschillende kleuren te zien. De betekenis van deze kleuren is als volgt:

  • Groen: Hier lijkt een individuele oplossing op hernieuwbaar gas het meest kansrijk. Dit is het geval voor de binnenstad van Harlingen.

  • Blauw: Hier lijkt een individuele oplossing (all-electric of hybride) het meest kansrijk. Dit is het geval voor Oosterpark, Trebolbuurt, de dorpskernen Midlum en Wijnaldum en voor het buitengebied.

  • Oranje-blauw gearceerd: Hier lijkt een combinatie van collectieve en individuele oplossingen het meest kansrijk te zijn. Het eindbeeld is dan gemengd: sommige gebouwen zullen worden aangesloten op een warmtenet en andere gebouwen zullen een individuele oplossing krijgen. Dit geldt voor de buurten De Spiker en Plan Zuid.

  • Grijs: Voor deze buurten is het onduidelijk welke oplossing hier kansrijk is. In deze buurten ligt voornamelijk industrie (dat een ander verbruiksprofiel kent) of zijn onvoldoende gegevens bekend.

Voor de WAT-kaart geldt dat:

  1. Deze kaart is geen definitief eindbeeld, maar het begin. Er worden nu nog geen definitieve keuzes gemaakt voor een bepaalde groene, duurzame warmteoplossing. Concretere keuzes worden pas gemaakt tijdens het opstellen van de Wijk- en Warmte-uitvoeringsplan (WUP), samen met bewoners en andere stakeholders.

  2. De WAT-kaart betekent niet dat er alleen per buurt gewerkt wordt aan de warmtetransitie. Soms kan het handiger zijn om kleinschaliger (bijvoorbeeld voor een aantal straten) of juist grootschaliger, gemeentebreed aan de slag te gaan.

  3. Ter plaatse van de grijs gekleurde gebieden op de kaart is nu niet duidelijk welke warmteopties meest kansrijk zijn. In deze gebieden is veel industrie aanwezig of zijn onvoldoende gegevens voorhanden om uitspraken op te baseren.

Hoe is de WAT-kaart tot stand gekomen?

De WAT-kaart is bepaald aan de hand van maatschappelijke kosten. Met maatschappelijke kosten worden de kosten voor de hele maatschappij bedoeld. Dat is een optelsom van allerlei kosten, zoals de kosten van het gebruiken van een warmtebron, tot het aanleggen van de infrastructuur en de kosten om in een gebouw gebruik te maken van de warmte. De maatschappelijke kosten zijn tot stand gekomen met behulp van een model dat is gemaakt met data en informatie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Meer informatie is te vinden in de bijlage ‘Verdieping: hoe is de WAT-kaart bepaald?