Individuele oplossingen in de gemeente Harlingen

In de meeste gebieden in de gemeente Harlingen zijn individuele oplossingen het meest kansrijk. Hierbij maakt iedere inwoner van Harlingen zelf de keuze over hoe zijn of haar huis in de toekomst duurzaam wordt verwarmd. Dat doen onze bewoners op het moment dat zij dat zelf willen. Bijvoorbeeld omdat de cv-ketel kapotgaat of omdat de inwoner duurzaamheid belangrijk vindt.

Inwoners kunnen ook samen aan de slag om duurzame warmte in hun buurt te stimuleren. Bijvoorbeeld door gezamenlijk warmtepompen in te kopen of isolatiemaatregelen te nemen. Dat geheel vrijwillig; uiteindelijk maken de inwoners zelf een keuze wanneer en hoe ze dit doen.

In het overzicht hieronder is te lezen welke buurten in de gemeente Harlingen kansrijk zijn voor een individuele oplossing.

Buurten

Toelichting

Binnenstad

In figuur 1 is te zien dat de warmtevraag in de oude binnenstad van Harlingen vrij hoog is. Toch is een warmtenet op die locatie niet kansrijk. Een warmtenet moet in de ondergrond worden aangelegd en in de oude binnenstad van Harlingen is weinig tot geen ruimte in ondergrond meer beschikbaar om dit aan te leggen. Bovendien bevinden zich in de binnenstad veel smalle straten, waardoor het lastig is werkzaamheden uit te voeren.

Een individuele oplossing in de vorm van een hybride warmtepomp met hernieuwbaar gas lijkt daarom het meest kansrijk. Waar het kan, kan worden gekozen voor een all-electric warmtepomp.

De Spiker en Plan-Zuid

Voor deze buurten is naast een warmtenet ook een individuele oplossing kansrijk. Er is nader onderzoek nodig om te bepalen welke woningen op een warmtenet aangesloten kunnen worden en voor welke woningen een individuele oplossing het meest kansrijk is.

Oosterpark

Voor deze buurt is een individuele oplossing het meest kansrijk. Er staan relatief veel nieuwe woningen (energielabel A/B/C). Dit betekent dat de woningen vaak al goed geïsoleerd zijn. Het toepassen van lagetemperatuurverwarming en waar nodig het verbeteren van de isolatie gevolgd door installatie van een all-electric warmtepomp is een logische optie. Als tussenstap kan een hybride warmtepomp geïnstalleerd worden. 

De oudere gebouwen gaan dan na na-isolatie over op een hybride warmtepomp. Om de overstap naar een all-electric warmtepomp te maken is verregaande isolatie nodig; hiervoor is een lagetemperatuur-verwarmingssysteem noodzakelijk. Waar mogelijk wordt dit op een zogeheten natuurlijk moment uitgevoerd, bijvoorbeeld bij het verbouwen of vernieuwen van dak of vloer. Bij huurwoningen gaat het dan om groot onderhoud of renovatietrajecten.

Trebolbuurt

Voor deze buurt is een individuele oplossing het meest kansrijk. Er staan relatief veel oudere woningen (energielabel D of lager). Dit betekent dat het na-isoleren van de woningen en installatie van een hybride warmtepomp een logische optie is. Om de overstap naar een all-electric warmtepomp te maken is verregaande isolatie nodig. Dit vindt bij voorkeur plaats op een natuurlijk moment, bijvoorbeeld bij een grootschalige verbouwing of het vernieuwen van het dak uitgevoerd.

De nieuwere woningen (energielabel C of hoger) zijn vaak al goed geïsoleerd. Het toepassen van lagetemperatuurverwarming en waar nodig het verbeteren van de isolatie gevolgd door installatie van een all-electric warmtepomp is een logische optie. Als tussenstap kan een hybride warmtepomp geïnstalleerd worden. Hiervoor is een lagetemperatuur-verwarmingssysteem niet noodzakelijk.

Dorpskernen Midlum en Wijnaldum en buitengebied

Voor het buitengebied is een individuele oplossing het meest kansrijk. Afhankelijk van het gebouw kan er gekozen worden voor een all-electric warmtepomp (voor de nieuwere gebouwen) of een hybride warmtepomp. Deze hybride warmtepomp kan ook als tussenstap worden toegepast. geïnstalleerd worden. Hiervoor is een lagetemperatuur-verwarmingssysteem niet noodzakelijk. Op termijn kan de hybride warmtepomp worden aangevuld met een cv-ketel op basis van hernieuwbaar gas.

Oudere gebouwen worden eerst geïsoleerd voordat er een hybride warmtepomp kan worden gebruikt. Om de overstap naar een all-electric warmtepomp te maken is verregaande isolatie nodig. Deze isolatie vindt bij voorkeur plaats op een natuurlijk moment, bijvoorbeeld als onderdeel van een verbouwing of bij groot onderhoud van corporatiewoningen.